På safari i Tanzania

Tanzania er – afhængig af årstiden – et af de bedste safaristeder i Afrika. Dels er omtrent en fjerdedel af landets areal beskyttet natur, samtidig med at dyrebestanden er blandt de største i Afrika. F. eks er der stadig 14-15.000 løver, der lever på savannen. Anslået er der ca. 20% af pattedyrsmængden i Afrika, der nu lever i Tanzania. Alene de store flokke af gnuer og zebraer, der er på vandring i Serengeti og op til Maasai Mara i Kenya, tæller omkring 2 mio. dyr, så der er store muligheder for at komme tæt på disse.


Foredraget kommer omkring flere af nationalparkerne som Tarangire, hvor floden tiltrækker bl. a. elefanter, giraffer og flere antilopearter. Med byttedyrene kommer også rovdyrene som løverne og leoparderne, rovfuglene som gribbe, der hænger over et muligt bytte eller sidder i venteposition i et af baobabtræerne.


Serengeti – den endeløse græssteppe – og dens fortsættelse mod nord i Maasai Mara, er hjemsted for den store vandring efter føde og vand for gnuerne og zebraerne og nogle af antiloperne, mens løverne, leoparderne, geparderne og krokodillerne bare ligger og venter på, at byttedyrene skal komme forbi, så dagens måltid er sikret. Ret så afslappet ser du ud, når et af disse store kattedyr ligger henslængt højt i et træ for at sunde sig over et godt måltid.


Er man heldig og har en stor portion af tålmodighed, kan det være, man belønnes med synet af en gepard, et af de sværeste dyr at spotte på sletten, da den falder godt i med den omgivende græs- og kratbevoksning.


I Ngorongoro-krateret er der chance for at spotte alle dyrene i ”the Big Five” - de sværeste dyr at nedlægge for en jæger. Det er udover løven og leoparden, elefanten, næsehornet og bøflen. Heraf regnes bøflen som den farligste af dyrene på savannen, ikke bare for trofæjægeren, men også blandt de lokale maasai-krigere. En ung maasai skal nedlægge en løve for at blive opnå krigerstatus, - vel at mærke med de traditionelle redskaber spyd og sværd - men dette skulle være for intet at regne mod at nedlægge en bøffel.


Gennem Tanzania løber også en del af Great Rift Valley, den store forkastning, der er ved at trække Afrika i to dele og landskabet bærer præg af vulkansk aktivitet. Den eneste aktive vulkan er Ol Doinyo Lengai, Gudernes Bjerg, At se de røde, varme lavastrømme kræver en tur til toppen, men belønner så også én med en storslået udsigt over området. I samme område ligger en af sodasøerne, der tiltrækker flokke af lyserøde flamingoer.


Margaret Skovsen © 2019