NordlysNordlys, også kaldet Aurora borealis,har altid eksisteret, men først i nyere tid er forskning kommet frem til en forklaring på, hvad nordlys er og hvorfor er der større mulighed for at opleve nordlys netop nu i forhold til tidligere år.

Inden man kendte til de tekniske forklaringer bag nordlyset, opstod der mange myter omkring dette fænomen. Nogle mente, at nordlys var farligt og man skulle gå indendørs, andre tog nordlys som et varsel om en kommende krig eller et slag. Vikingerne mente nordlyset var de dansende valkyrier i Valhalla, der tog imod krigerne, mens andre igen mente, at børn undfanget under nordlyset blev særligt begavede.

Selv om mange har forsøgt at forklare nordlysets opståen, var det først da den norske videnskabsmand Kristian Birkeland i slutningen af 1800-tallet for alvor startede sine forsøg med at måle nordlys og også skabe kunstigt nordlys, at den rette teori om solstorme som ophav til nordlyset, fremkom.


Foredraget tager udgangspunktnordlysets opståen, hvordan det dannes øverst i atmosfæren, hvor og hvornår vi kan opleve det samt hvorfor de mange fotos af nordlys ikke altid stemmer overens med det, man kan se med det blotte øje.Foredraget slutter af med en række nordlysfotos fra Nordnorge,Island og Danmark.