Galapagos - evolutionens hjemsted

Øgruppen Galapagos ligger som vulkantoppe isoleret langt ude i Stillehavet, vest for Ecuador. Øerne blev først opdaget af mennesker i 1535, men længe inden da havde forskellige dyr, fugle og planter på underfundig vis fundet vej hertil. Det var denne isolation og udviklingen af de forskellige dyrearter og fugle, der i sin tid betog og undrede den unge Charles Darwin på sin rejse i 1831. Det blev senere til udviklingsteorien om Arternes Oprindelse.


Gennem fotos og fortælling kommer vi til nogle af øerne, ser suler med røde eller blå fødder, kæmpeskildpadder, havleguaner og landleguaner og mærkelige lavaøgler. Øgruppen er stadig aktive vulkaner, så nye og gamle lavaformationer præger landskabet og giver grobund for mange forskellige plantetyper, afhængig af områdets alder og forvitring. Længst mod øst dominerer en kraftig vegetagion af bl. a. bregnetræer og meterhøje kaktusser, mens øerne mod vest kun i begrænset omfang er bevoksede.


Bebyggelsen er meget sparsom, da 95% af øgruppen er erklæret for beskyttet nationalpark. En del af øerne er slet ikke beboede, så her kommer man virkelig ud i naturen og langt fra civilisation. Glem alt om internet, telefondækning, radio og tv. Men glem ikke at opleve med alle sanser!


Margaret Skovsen © 2019