Til midnatssolens Land

Foredraget tager udgangspunkt i en rejse over Sverige med besøg i bl. a. Sveriges reservehovedstad, til Stockholm og gennem skærgården. I Finland besøger vi først Helsinki med markedspladsen, den ortodokse kirke, klippekirken og Sibeliusmonumentet. Billedserien fortsætter med  en sejltur i det finske sødistrikt, til et af glasværkerne, på opdagelse omkring jættegryder dybt inde i de finske skove, til polarcirklen med juleudstilling og begyndelsen til rensdyrenes og samernes land. 

Det samiske liv og samfund danner baggrund for endnu et afsnit af lysbilledserien, før rejsen fortsætter over grænsen til Norge, hvor de norske samers forhold skildres. Herefter er det stort set naturen og lyset, der sætter sit præg på billederne med højdepunktet ved Nordkap og midnatssolen på godt og ondt.

Turen fortsætter over de vidtstrakte vidder, langs de norske fjorde og fjelde, hvor fiskeri og barsk natur sætter sit præg på dagligdagen. I Narvik spiller historien en afgørende rolle såvel som den svenske malm og længere mod syd begynder landskabet så småt at give mulighed for lidt landbrug.

Norges historiske vugge stod i Stiklestad og Trondhjemområdet, afgrænset af Dovrefjeldet med sin højfjeldsflora. Mod øst bestemmer Glommaelven over Østerdalen og i vest det flotte fjordlandskab og de mægtige fjelde. Billedserien sluttes  med besøg i Oslo ved bl. a. Vigelandsparkens mange skulpturer.Margaret Skovsen © 2019